webdesign
Algemeen Blog

Starten met webdesign? Wij geven je graag wat tips!

Webdesign is een veelzijdig en boeiend vakgebied waarin je je creativiteit en technische vaardigheden kunt combineren. Je kunt zo de mooiste, aansprekende en beste functionele websites maken. Dit kun je zelf leren of je kunt er een studie voor volgen. Hoe leer je webdesign? Welke mogelijkheden zijn er om je vaardigheden verder te ontwikkelen? Hier zullen we een aantal opties bespreken en je voorzien van relevante linkjes. Zo kun je vandaag nog starten met het maken van een website. De mogelijkheden zijn grenzeloos, nog een voordeel van webdesign!

Leerpaden en opleidingsmogelijkheden

Er zijn verschillende manieren om goed webdesign te leren, variërend van zelfstudie tot volledige opleidingen op MBO of HBO niveau. Hieronder vind je enkele leerpaden en opleidingsmogelijkheden om je op weg te helpen.

Zelfstudie – eenvoudig wanneer het jou uitkomt

Als je wilt beginnen met webdesign, is zelfstudie een goede manier om te beginnen. Via Youtube kun je natuurlijk al filmpjes op het gebied van webdesign vinden. Er zijn ook tal van online tutorials en cursussen beschikbaar die je kunt volgen om de basisbeginselen van webdesign te leren. Enkele populaire platforms voor online webdesign cursussen zijn:

  • Udemy: biedt verschillende cursussen over webdesign, van beginners tot gevorderden niveau.
  • Codecademy: heeft interactieve cursussen om de basisbeginselen van webdesign en webontwikkeling te leren.
  • W3Schools: is een gratis online leerplatform dat de basisprincipes van HTML, CSS en JavaScript behandelt.

Bootcamps – dompel jezelf kort helemaal onder

Een bootcamp is een kortdurende, mar zeer intensieve training die gericht is op het aanleren van specifieke vaardigheden. In dit geval dus webdesign vaardigheden. Er zijn heel veel verschillende bootcamps beschikbaar voor webdesign en website ontwikkeling. Deze bootcamps kunnen je helpen om snel en effectief de nodige vaardigheden te leren. Enkele voorbeelden van interessante bootcamps zijn:

Hoger onderwijs – een opleiding op HBO niveau

  • Ironhack: biedt bootcamps voor webdesign en webontwikkeling die gericht zijn op het aanleren van de nieuwste technieken en tools.
  • CareerFoundry: biedt bootcamps die zich richten op webdesign, UX-design en webontwikkeling.
  • Le Wagon: biedt bootcamps voor webdesign en webontwikkeling in verschillende steden wereldwijd.

Als je een meer formele opleiding wilt volgen, kun je overwegen om een ​​opleiding op hoger onderwijsniveau te volgen. Zo krijg je via een georganiseerd curriculum les en maak je ook direct kennis met studigenoten. Ook van studiegenoten is er veel te leren. Dat is een pre om te kiezen voor een voltijdsstudie bijvoorbeeld. Veel universiteiten en hogescholen bieden opleidingen aan op het gebied van webdesign, zoals een bachelor in interactieve media of grafisch ontwerp. Enkele voorbeelden zijn:

  • Fontys Hogeschool: biedt een bacheloropleiding in Communication & Multimedia Design, gericht op interactieve media en webdesign.
  • Hogeschool van Amsterdam: biedt een bacheloropleiding in Communication & Multimedia Design, gericht op digitale media, interactieontwerp en webdesign.
  • Universiteit van Amsterdam: biedt een bacheloropleiding in Mediastudies, gericht op digitale media, culturele studies en communicatie.

Werkgebieden waar webdesign wordt toegepast, waar kun je aan de slag?

Webdesigners werken in verschillende sectoren en voor verschillende soorten organisaties. Eigenlijk kun je als webdesigner overal wel aan de slag. Zeker vandaag de dag waar de digitale transformatie alleen maar toeneemt. Hieronder staan enkele voorbeelden van werkgebieden waar webdesign wordt toegepast.

Digitale bureaus

Digitale bureaus zijn gespecialiseerd in het ontwerpen en ontwikkelen van websites, webapplicaties en digitale marketingcampagnes. Zij bedienden de klanten veelal via hun eigen bureau en zijn dus niet in dienst van opdrachtgevers. Webdesigners die voor digitale bureaus werken, werken vaak aan projecten voor verschillende klanten, variërend van kleine startups tot grote bedrijven en alles wat daar nog tussen zit. Het werk kan ook bestaan uit het optimaliseren van websites voor zoekmachines Search Engine Optimization (SEO), het ontwikkelen van mobiele apps en het ontwerpen van sociale media advertenties.

Bedrijven

Veel bedrijven hebben een eigen website of webshop. Zij hebben soms ook webdesigners in dienst om deze te ontwerpen, onderhouden en verbeteren. Sommige bedrijven maken echter graag of liever gebruik van digitale bureaus voor het ontwikkelen en ontwerpen van websites en webshops. Webdesigners die voor bedrijven werken, werken vaak samen met marketingteams om ervoor te zorgen dat de website of webshop aansluit bij de marketingstrategie van het bedrijf. Ze kunnen ook verantwoordelijk zijn voor het ontwerpen van marketingmaterialen, zoals e-mailnieuwsbrieven en sociale media afbeeldingen. Het werk binnen een bedrijf kan zo dus heel divers zijn als je gespecialiseerd bent op het gebied van webdesign.

Non-profit organisaties

Non-profit organisaties hebben vaak beperkte middelen om te besteden aan het ontwikkelen van websites en daarom kan het werk als webdesigner bij een non-profit organisatie heel anders zijn dan bij een commercieel bedrijf. Desalniettemin zet je, je dan wel in voor goede doelen en dat kan dus ook wat waard zijn. Je kunt je op verschillende manieren verder ontwikkelen binnen een non-profit organisatie. Dat wordt nog wel eens vergeten. Webdesigners die voor non-profit organisaties werken, werken vaak aan het ontwikkelen van websites die gericht zijn op het aantrekken van vrijwilligers en donateurs.

Overheid en onderwijs

De overheid en het onderwijs hebben vaak websites die gericht zijn op het verstrekken van informatie aan het publiek en studenten. Ook zij maken natuurlijk gebruik van webdesigners om de boodschap zo goed mogelijk over te kunnen brengen. Webdesigners die voor de overheid of het onderwijs werken, werken vaak samen met beleidsmedewerkers en onderwijsexperts om ervoor te zorgen dat de website voldoet aan de behoeften van de doelgroep.

Webdesign is nog steeds hot and happening!

Webdesign is nog steeds een boeiend en veelzijdig vakgebied met verschillende mogelijkheden om je vaardigheden te ontwikkelen en toe te passen in diverse sectoren. Webdesign is voor iedereen die beschikt over een website nog steeds een kritische succesfactor. Een goed ontworpen design, passend bij de doelgroep is altijd effectief. En geloof mij dat is een hele kunst! Of je nu kiest voor een zelfstudie, een bootcamp of een formele (HBO) opleiding, er zijn tal van opties beschikbaar om te leren. Het is daarnaast ook belangrijk om te bedenken waar je als webdesigner zou willen werken en welke sectoren en organisaties aansluiten bij jouw interesses en vaardigheden. De keuze is en blijft reuze! Ook de komende jaren nog.

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *