fire berekenen
Besparen Blog

FIRE – wie wil dat nou niet?

Ken je de term FIRE al? Niet? Leg ik het even uit. FIRE staat voor Financial Independent Retire Early. Oftewel, financieel onafhankelijk worden en vroeg met pensioen kunnen. Wie wil dat nu niet? Veel mensen zien FIRE dan ook als een nieuwe waarheid bij het inrichten van hun werkzame leven. Er is veel over te lezen. Zelfs gerenommeerde bedrijven (ik noem Nationale Nederlanden) schrijven over FIRE. Check dit artikel van Nationale Nederlanden hoe zij FIRE zien. Lees er ook meer over op de Engelse Wikipedia over de “FIRE movement“.

Achtergrond bij FIRE

Financiële Onafhankelijkheid en Vroeg Pensioen (FIRE) is een beweging of levensstijl die steeds populairder wordt bij mensen die hun financiële toekomst willen veiligstellen. Dit geldt voor zowel jongeren als mensen die al wat langer in het werkende leven zitten. Het concept van FIRE is gebaseerd op het idee dat je geld kunt besparen, investeren en vermogen kunt opbouwen om vroeg met pensioen te gaan en financieel onafhankelijk te zijn.

Maar hoe werkt deze FIRE aanpak nu precies? Het begint allemaal met het stellen van financiële doelen. Daarnaast met het opstellen van een plan om deze doelen te bereiken. Dit kan bijvoorbeeld inhouden dat je jouw uitgaven onder controle houdt, een budget opstelt en regelmatig spaart en investeert. Het doel is om genoeg vermogen op te bouwen zodat je kunt leven van je passieve inkomsten en dus niet meer hoeft te werken. Met andere woorden, je genereert inkomen uit je investeringen zonder 40-uur per week te moeten werken.

FIRE berekenen, heel makkelijk. Toch?

Nou om heel eerlijk te zijn, dat is het niet. De standaard berekenen voor FIRE kan er uitzien zoals: neem je jaarlijkse uitgaven, vermenigvuldig die met 25 en je hebt het bedrag wat je zou moeten bereiken om FIRE te kunnen leven. FIRE gaat er dan vanuit dat je 4% rendement haalt op het bedrag wat je opbouwt om FIRE te worden of te zijn.

FIRE mogelijkheden

Er zijn verschillende manieren om te sparen en te investeren om je FIRE-doelen te bereiken. Op internet is hier al veel informatie over te vinden. Een van de meest populaire strategieën is om zelf te investeren in indexfondsen of ETF’s (Exchange-traded fund). Deze beleggingsvormen volgen de prestaties van de bredere markt en hebben over het algemeen ook nog eens erg lage beheerkosten. Ander voordeel is, is dat je hier zelf mee aan de slag kunt en dus niet gebruik hoef te maken van tussenpersonen. Dat scheelt je weer een boel geld.

Een andere populaire strategie is het maximaliseren van je inkomsten door extra geld te verdienen naast je reguliere inkomen. Zogenoemde nevenactiviteiten of populairder “side hustles”. Dit kan bijvoorbeeld door het starten van een eigen bedrijf, het freelancen of het investeren in vastgoed.

FIRE altijd haalbaar?

Het bereiken van financiële onafhankelijkheid en vroeg pensioen is echter zeker niet voor iedereen weggelegd. Het vergt discipline, hard werken en doorzetting om je financiële doelen te bereiken. Het kan voor veel mensen ook voelen als een beperking. Het betekent dus vaak ook echt een levensstijl, en die aanpassen is moeilijk. Als je dan toch bereidt bent om deze inspanning te leveren, kan FIRE je de financiële vrijheid bieden om te doen wat je wilt met je leven vanaf een bepaalde leeftijd. Open deur, maar hoe eerder je begint met deze levensstijl hoe eerder de FIRE kunt zijn.

Of je nu op zoek bent naar meer controle over je financiële toekomst of wilt genieten van je pensioen terwijl je nog jong en gezond bent, FIRE kan een waardevolle levensstijl zijn om deze doelen te bereiken. Het moet natuurlijk wel bij je situatie passen. En als je straks wellicht een partner krijgt, past deze levensstijl ook bij hem of haar? Begin vandaag nog met het opstellen van je FIRE-plan en werk aan je financiële onafhankelijkheid en vroeg pensioen!

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *